Slide background

De handelingen van het bedrijf op het gebied van MVO zijn gebaseerd op de waarden van Cosentino Group: betrokkenheid bij de veiligheid en gezondheid van de werknemers, bij het milieu, de maatschappij en de gelijkheid en diversiteit tussen werknemers en medewerkers.

ONDERWIJS

Samenwerkingen

Cosentino heeft nauwe banden met universiteiten, beroepsgenootschappen van architecten, ontwerpers, en binnenhuisarchitecten, stichtingen en centra die zich bezig houden met innovatie en ontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met diverse opleidingscentra voor ontwerpers en architecten overal ter wereld in verband met de internationale wedstrijd Cosentino Design Challenge – I+D+Art van Madrid, ETS Arquitectura te Barcelona, ETS Arquitectura te Madrid, Escuela de Artes te Almería, ETS Arquitectura te Sevilla, ETS Arquitectura Universidad de Navarra, ETS Arquitectura te Zaragoza, Escuela de Arte Número Diez te Madrid, Escola d’Art i superior de disseny te Alicante, Escola Técnica Superior d’Arquitectura te Valencia (Spanje), Instituto Europeo di Design (Italië), Design Academy Eindhoven (Nederland), ESAM Design (Frankrijk), American Society of Interior Designers (USA) en University of Technology, Sidney (Australië).

Anderzijds zijn alle innovaties die door de R+D+i -afdeling van het bedrijf zijn uitgewerkt het resultaat van de persoonlijke toewijding van de afdeling en van de samenwerking met openbare onderzoeksinstellingen zoals universiteiten, technologische centra en laboratoria (waarvan vele uit Andalusië). Een aantal van de instellingen waarmee wordt samengewerkt zijn: de stichtingen Fundación Mediterránea Empresa-Universidad te Almería en Fundación Empresa-Universidad te Granada, de universiteiten van Málaga, Sevilla, Valencia en Zaragoza, de gespecialiseerde centra van het Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC), het Technologisch Steencentrum (CTAP) en het Technologisch Marmercentrum.

Beroepsopleiding

Opleiding is een essentiële pijler in de ontwikkeling van Cosentino. Het resultaat daarvan is dat in het jaar 2008 de Cosentino werkplaats is opgericht dankzij de samenwerking met het Ministerie van Onderwijs van de deelregering en de Ondernemersvereniging van de marmerbranche. Hier wordt sindsdien de cursus "Elektromechanische installatie en onderhoud van machines en leiding van productielijnen” gegeven, teneinde vakmensen op te leiden die betrokken zijn bij de daadwerkelijke productieactiviteit.

Als resultaat van het succes van dit initiatief werd in 2012 een nieuwe overeenkomst met het Ministerie van Onderwijs getekend om in de vestigingen van Cosentino de hoger beroepsopleiding “Automatisering en robotica”, de eerste van dit soort in Spanje, te geven.

Bezoek aan scholen en universiteiten

Cosentino hecht belang aan de opleiding van jongeren en organiseert rondleidingen door het hoofdkantoor voor basisscholen, middelbare scholen en universiteiten uit Almería en andere gebieden van Andalusië. Dit initiatief is bedoeld om scholieren en toekomstige vakmensen kennis te laten maken met de dagelijkse gang van zaken in een multinational en hen bekend te maken met de werking, organisatie en kenmerken daarvan.

FAEEM

Cosentino sponsort de uit Almería afkomstige stichting voor uitmuntend ondernemerschap, de FAEEM

In 2007 werd deze stichting door de Commissie voor Uitmuntend Ondernemerschap van de Kamer van Koophandel opgericht en voorgezeten door Pilar Martínez-Cosentino. Aan deze commissie wordt bovendien, naast de Kamer zelf, deelgenomen door de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Universiteit van Almería, de Stichting CAJAMAR en de Ondernemersbond van de provincie Almería (ASEMPAL).

De FAEEM is opgericht met een missie: het ondernemen en bevorderen van opleidingsactiviteiten die gericht zijn op de vorming van ondernemers en leidinggevenden, het bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijfsleven in Almería, alsmede het stimuleren van de concurrerende verschillen in de diverse economische sectoren van de provincie. Daarnaast beoogt de commissie zich op te werpen als referentiekader voor Almería voor wat betreft de opleiding van managers, waarbij uitmuntendheid op alle niveaus van het bedrijf voorop staat.

De FAEEM heeft sinds haar oprichting verschillende activiteiten ontwikkeld, die gericht zijn op het uitvoeren van langetermijnprogramma's zoals masters en managementopleidingen, kort durende werkgroepen en conferenties over uitmuntend ondernemerschap.

DE MINSTBEDEELDEN

SOS kinderdorpen in Spanje


Cosentino draagt rechtstreeks bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit en -omstandigheden van de meer dan 3300 kinderen en jongeren die door de organisatie worden opgevangen in de 8 dorpen die door heel Spanje verspreid liggen. Daarvoor heeft Cosentino twee nieuwe kleuren voor Silestone gecreëerd: Love2You. Een deel van de winst van deze serie gaat naar deze organisatie.

Dit initiatief kan rekenen op de samenwerking en steun van de bekende Baskische kok Karlos Arguiñano, die beide kleuren toonde in zijn kookprogramma op de Spaanse televisiezender Telecinco

Artediscap


Dit speciale werkcentrum is ontstaan met een tweevoudig doel. Het eerste is om aan ondernemers te laten zien dat de steensector in dit soort centra, zowel op arbeids- als op financieel vlak, net zo rendabel moet en kan zijn als in iedere andere soort maatschappij. Het tweede doel is om mensen met een handicap de kans te geven op een betaalde baan, hetgeen eraan bijdraagt dat ze door hun omgeving op positieve wijze worden benaderd.

De werknemers van Artediscap zijn heuse specialisten in ambachtswerk en vallen op door de vervaardiging van gravures en versperringen. Al deze werken worden overkoepeld onder het handelsmerk Novaformas.

ANDA


Cosentino werkt aan de hand van de Stichting Eduarda Justo samen met de vereniging ANDA, die werkt met en voor kinderen uit Almería met een handicap.

De Stichting Eduarda Justo draagt financieel bij aan alle projecten die de vereniging in gang zet, zoals bijvoorbeeld het maken van een jaarkalender. Dit initiatief is de hoofdactiviteit van ANDA, waarmee wordt gestreefd naar het behalen van winst uit de verkoop.

CULTUUR

Zonder al te diep in te gaan op alle samenwerkingen, willen we toch ten minste de aandacht op de onderstaande projecten vestigen:
 • Sinds 2000 jaarlijkse samenwerking met de organisatie van het internationale beeldhouwsymposium "Escuela de Mármol" (marmerschool) van Fines.
 • Sponsoring van het internationale beeldhouwsymposium Ciudad de Vera, naar aanleiding van de Mediterrane Spelen van 2005.
 • Sponsoring van de tentoonstelling "Silestone in de beeldhouwkunst", gebaseerd op de kunstwerken van drie beeldhouwers uit Almería die een maand lang in het Museum van Almería werden tentoongesteld.
 • Korte roman, geschreven door vier uit Almería afkomstige schrijvers tijdens de zomer van 2007 en 2008. Deze boekjes werden uitgereikt bij de krant "La Voz de Almería".
 • Sponsoring van het boek "Las Caras de la Piedra" van de fotograaf Carlos de Paz, dat meer dan 200 afbeeldingen en teksten bevat over de marmergroeven, de landschappen en de mensen die van dit product leven.
 • Sponsoring van het boek “IKONOS”, met fotosculpturen over marmer en Silestone, samengesteld door Ricardo Santonja, met een voorwoord en titelblad van Alberto Corazón (Nationale Ontwerpprijs).
 • Sponsoring van het boek "Historias de fútbol en Almería" van de journalist Ángel Acién.
 • Sponsoring van de schilderijenexpositie van Juan José Romero in het Museum van Almería in 2007.
 • Sponsoring van het boek "Historias del Mármol" in 2005.
 • Sponsoring van de roman "Dos días del 37" van Gregorio Navarro in 2007.
 • Sponsoring van het Nationaal Theaterfestival van Albox sinds het jaar 1998.
 • Sponsoring van de Biënnale van Hedendaagse Kunst "ALBIAC", dat in het jaar 2006 in Rodalquilar werd gehouden.
 • Samenwerkingen met een aantal middelbare scholen uit de omgeving zoals die van Albox, Cantoria, Olula del Río of Huércal Overa.
 • Medewerking aan de uitgave van een Geografische Atlas van Almería in 2010.

SPORT

Cosentino kiest voor sport en probeert zoveel mogelijk aanwezig te zijn op elk evenement of initiatief dat op dit gebied wordt georganiseerd. In de loop der jaren heeft het de volgende evenementen gesponsord:
 • Het internationale schaaktoernooi "Vicente Bonill" van Albox, sinds het jaar 1999.
 • Het Open zomertennistoernooi van Albox sinds 1998.
 • Het team "Mármol Macael" sinds halverwege de jaren 90 tot en met 2004.
 • Het handbalteam van de eredivisie dames "Goya" van 1999 tot 2007.
 • Het Spaans kampioenschap voor geestelijk gehandicapten dat in 2006 in Macael werd gehouden.
 • Unión Deportiva Almería, zowel het ere- als het eerste divisie voetbalteam.
 • Het rugbyteam van Ordizia, in Guipuzcoa.
 • Diverse voetbalteams (voetbal 7) uit Zaragoza.
 • De zwemclub van Almería.
 • Diverse fietsverenigingen: Club Deportivo Albojense (Albox), Club Deportivo El Pedal de Mármol (Macael) en Club Deportivo de Ciclismo El Valle (Serón).
© Cosentino S.A. All rights reserved